Higiena jamy ustnej |
![]() |
![]() |
![]() |
Bezpieczny uczeń | ||||||||||
Wpisany przez E.P. | ||||||||||
Niedziela, 27 Grudzień 2009 19:30 | ||||||||||
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL Higiena jamy ustnej
Wiele lat temu dorośli często tracili zęby. Obecnie zęby są coraz bardziej wytrzymałe i zdrowsze dzięki naszej dbałości i kontroli u stomatologa. Często zęby tracimy w wyniku wypadku lub złamania. Złamanie lub nadłamanie może być wynikiem uszkodzenia mechanicznego lub problemów zdrowotnych. Czy wiesz co chroni Twoje zęby?
Szkliwo jest zewnętrzną warstwą zęba która chroni go przed czynnikami zewnętrznymi. Powstająca płytka nazębna, jest główną przyczyną próchnicy i chorób dziąseł. Szczotkowanie i używanie nitki dentystycznej pomaga w zapobieganiu temu problemowi.
Ważna jest też dieta.
![]() Cukry sprzyjają rozwojowi bakterii a kwasy, powoli rozpuszczają szkliwo powodując rozwój próchnicy. Nie podjadaj między posiłkami. Jeżeli jesz coś między posiłkami staraj się wybierać owoce, jogurty, lub warzywa. Technika szczotkowania
Najlepszym sposobem uniknięcia powstania płytki nazębnej jest szczotkowanie powierzchni
pomiędzy zębami. Powinno się szczotkować zęby minimum dwa razy dziennie używając szczoteczki z miękkim włosiem. Dobierz odpowiedni rozmiar szczoteczki, tak aby docierała do końcowych zębów i zakamarków. Nieprawidłowe szczotkowanie pozostawia płytkę.
Jak należy prawidłowo szczotkować zęby?
Prawidłowe szczotkowanie zębów trwa co najmniej 2 minuty - tak, 120 sekund! Większość osób dorosłych myje zęby dużo krócej. Aby przekonać się, jaka powinna być odpowiednia długość szczotkowania, przed jego rozpoczęciem włącz stoper. Prawidłowe czyszczenie zębów polega na wykonywaniu krótkich, łagodnych pociągnięć szczoteczką, przy szczególnym uwzględnieniu linii dziąseł, trudno dostępnych zębów tylnych oraz miejsc wokół plomb, koron i innych uzupełnień. Należy skupić się na dokładnym szczotkowaniu wszystkich partii zębów według następującego schematu:
Jak prawidłowo używać nitki dentystycznej.
|
Naszą witrynę przegląda teraz 39 gości