Wróć ● Zdrowy i bezpieczny uczeń Zdrowe i racjonalne odżywianie
Zdrowe i racjonalne odżywianie PDF Drukuj Email
Bezpieczny uczeń
Niedziela, 09 Marzec 2014 08:25

Zdrowe odżywianie

Zdrowe żywienie jest jednym z najważniejszych czynników, warunkujących zdrowie człowieka. Jest niezbędne do zapewnienia prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmu, a także zmniejszenia ryzyka wystąpienia licznych chorób. Odpowiednie nawyki żywieniowe powinny być kształtowane już od początków życia człowieka, gdyż młody organizm jest bardzo wrażliwy na błędy żywieniowe i wadliwe żywienie w tym okresie może być przyczyną poważnych zaburzeń rozwojowych i chorób, jak niedokrwistość, krzywica, nieprawidłowy przyrost masy ciała, problemy z nauką i koncentracją, rozdrażnienie, otyłość, cukrzyca itp.

OTO KILKA ZASAD ZDROWEGO I RACJONALNEGO ODŻYWIANIA SIĘ:

  • 1. Jedz posiłki o regularnych porach, 5 razy dziennie.

  • 2. Warzywa serwuj do każdego posiłku. Dostarczasz w ten sposób odpowiedniej ilości witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego.

  • 3. Wybieraj lekkostrawne pieczywo typu graham. Ma ono więcej składników mineralnych i witamin, niż pieczywo oczyszczone.

  • 4. Zamiast podjadania słodyczy zjadaj owoce lub bakalie.

  • 5. Pij codziennie 1,5l wody mineralnej zamiast słodzonych soków, czy słodkich napojów gazowanych.

  • 6. Nie używaj zbyt dużych ilości soli.

  • 7. Nie jedz podczas oglądania telewizji, czy gry na komputerze. Nie kontrolujesz wtedy ilości spożytych posiłków.

  • 8. Nie wychodź z domu bez śniadania.

  • 9. Zawsze zabieraj drugie śniadanie szkoły. Może to być kanapka i owoc.

  • 10. Zadbaj, aby posiłki były spożywane w spokojnej, rodzinnej atmosferze, bez pośpiechu i oglądania jednocześnie telewizji.

Zobacz koniecznie


Prawidłowe żywienie uczniów.
- pobierz PDF

Wybieram zdrowie. - pobierz PDF


Owoce w szkole - plan lekcji pobierz PDF


Jak przekonać dziecko do jedzenia warzyw? - pobierz PDF

.....................................................................................................................

SOKI TO SAMO ZDROWIE!

KAŻDY WAM O TYM POWIE!

 

  • SOK POMARAŃCZOWY - zawiera dużo witaminy C i witamin z grupy B, dzięki czemu wzmacnia odporność.
  • SOK JABŁKOWY - wspomaga pamięć i koncentrację na lekcji.
  • SOK GREIFUTOWY - zmniejsza objawy grypy i reguluje trawienie.
  • SOK Z MARCHWI - jest źródłem witaminy A i C, wzmacnia odporność i poprawia wzrok. Uwaga! Nie należy go pić zbyt często!
  • SOK POMIDOROWY - poprawia pracę serca i chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych.

 

Soki są dostępne przez cały rok, dzięki czemu zawsze możesz cieszyć się smakiem tych owoców i warzyw, na które sezon już minął.

 

 
Wróć ● Zdrowy i bezpieczny uczeń Zdrowe i racjonalne odżywianie